Vloerverwarming

Vloerverwarming

Mogelijkheden van vloerverwarming

Vloerverwarming biedt diverse toepassingsmogelijkheden in een ruimte. Het kan dienen als hoofdverwarming, uitgebreide bijverwarming of bijverwarming. De keuze hangt af van de gewenste warmtevoorziening. Hoofdverwarming verwijst naar het volledig verwarmen van de woning middels vloerverwarming. Bij bijverwarming is vloerverwarming een aanvulling op andere verwarmingssystemen, maar niet voldoende om de hele woning te verwarmen. Bij bijverwarming dient vloerverwarming alleen om de vloer comfortabel aan te laten voelen, zonder de hoofdverwarming te vervangen.

 

Vloerverwarming kan worden uitgevoerd met behulp van water of elektriciteit. Watergedragen vloerverwarming maakt gebruik van circulerend warm water door kunststof leidingen onder de vloer. Elektrische vloerverwarming is met name geschikt voor situaties waarin snelle opwarming en kortstondig gebruik vereist zijn, zoals in de badkamer tijdens koude ochtenden. Dit kan worden gerealiseerd door het plaatsen van elektrische draden.

 

Werking watergedragen vloerverwarming

Bij vloerverwarming als hoofdverwarming wordt meestal gebruik gemaakt van watergedragen vloerverwarming. Hierbij worden kunststof leidingen onder de vloer geïnstalleerd. Deze leidingen worden verbonden met het waterleidingsysteem door middel van een verdeelunit, die fungeert als de regelaar van het systeem. De verdeelunit kan ook dienen als schakel tussen de vloerverwarming en het overkoepelende verwarmingssysteem.

 

De verdeelunit is voorzien van een pomp die het mogelijk maakt om water door de leidingen te circuleren. Aangezien de meeste vloeren een maximale temperatuur hebben om beschadiging te voorkomen, is er een thermostaatkraan aanwezig om ervoor te zorgen dat er geen water met een te hoge temperatuur door de leidingen stroomt. Als de toevoer van water te warm is, mengt het systeem dit met koeler retourwater om een aanvaardbare temperatuur voor het systeem te verkrijgen. Op deze manier wordt de vloer gelijkmatig verwarmd als hoofdverwarming.

Voordelen van vloerverwarming 

Met vloerverwarming als hoofdverwarming profiteert u van meerdere voordelen:

  • Comfortabele stralingswarmte
    Vloerverwarming maakt gebruik van stralingswarmte, wat zorgt voor een aangename en gelijkmatige verwarming van de ruimte. Dit resulteert in een hoger comfortniveau.
  • Gelijkmatige warmteverdeling
    Door het grotere verwarmbare vloeroppervlak kan vloerverwarming de ruimte gelijkmatig verwarmen. Hierdoor ontstaat een constante temperatuur in de hele ruimte, zonder koude zones.
  • Lager energieverbruik
    In vergelijking met traditionele radiatoren werkt vloerverwarming met een lagere watertemperatuur. Dit betekent dat het systeem efficiënter werkt en minder energie verbruikt. Hierdoor profiteert u van een aanzienlijke besparing op uw energiekosten.
  • Geen zichtbare radiatoren
    Vloerverwarming is volledig onzichtbaar omdat de leidingen onder de vloer zijn geïnstalleerd. Hierdoor heeft u geen last van zichtbare radiatoren die ruimte in beslag nemen en het interieur verstoren.
  • Ruimtebesparing
    Doordat er geen radiatoren aan de wanden hangen, heeft u meer flexibiliteit in de indeling van de ruimte. Dit biedt meer vrijheid bij het plaatsen van meubels en creëert een strakker en ruimtelijker interieur.
  • Geluidloos
    Vloerverwarming werkt geruisloos, in tegenstelling tot radiatoren die soms tikkende geluiden kunnen maken. Dit draagt bij aan een rustige en comfortabele woonomgeving.

 

Kortom, vloerverwarming als hoofdverwarming biedt een hoger comfortniveau, energiezuinigheid, esthetische voordelen en een stille werking, wat resulteert in een aangename en efficiënte verwarmingsoplossing voor uw woning.

Snel informatie of een offerte aanvragen

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:00 - 17:00
© Sanitiem Visser 2025 - Alle rechten voorbehouden - Instalweb.nl